Wat zijn likdoorns

Een eeltpit (likdoorn of eksteroog) ontstaat wanneer er een grotere druk of spanning op de huid wordt uitgeoefend dan normaal. Draagt u bijvoorbeeld slecht passende schoenen, dan staat een bepaalde plek van de voet onder druk. De huid probeert zich te beschermen tegen die druk door meer hoorncellen te produceren. Dit wordt een ook wel eelt genoemd. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter kan worden. Likdoorns komen meestal voor op de tenen, aan de onderkant van de voet en soms tussen de tenen.

Oplossingen voor likdoorns

  • Neem onmiddellijk de oorzaak van de druk weg. Vervang uw schoenen als ze niet goed passen
  • Een likdoorn kan door een podoloog worden verwijderd
  • Bij de apotheek zijn likdoorn-verwerkende middelen verkrijgbaar. Deze middelen nemen niet de oorzaak weg, maar maken het harder eelt zacht, zodat de pijn tijdelijk verminderd. Dit mag absoluut niet gebruikt worden bij mensen met diabetes of een slechte wondgenezing.

Therapiemogelijkheden van de podoloog

  • Siliconen orthese (=teenstukje)
    Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden ontlast.
  • Podologische zolen
    Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Het eelt groeit nu minder snel aan.
  • Instrumentele behandeling
    Daarnaast dient het eelt regelmatig verwijderd te worden door een podoloog.


Indien u wilt weten of wij iets voor u kunnen betekenen kunt u een afspraak maken.